cum alegi un parfum

Un parfum poate fi privit ca o declarație despre tine, așa că mirosul acestuia ar trebui să te reprezinte și să fie în acord cu stilul tău personal. Acest lucru se aplică chiar dacă folosești un singur parfum, sau mai multe, prin rotație.

Să alegi un parfum poate părea o sarcină copleșitoare atunci când te afli în fața sutelor de opțiuni pe care ți le pune la dispoziție o parfumerie fizică sau una online. Este cu atât mai dificil atunci când nu știi prea multe despre lumea parfumurilor.

Noi, cei de la Wolfpick, am testat foarte multe parfumuri, după cum poți vedea și pe canalul nostru de youtube, prin urmare, ne-am gândit să îți venim în ajutor cu un articol cu sfaturi despre cum să îți alegi parfumul potrivit. Iată ce ar trebui să ai în vedere:

1. Citește notele parfumului

Notele sunt “ingredientele” care alcătuiesc parfumul, adică mirosurile pe care le simți atunci când pulverizezi parfumul. Acestea se împart în 3 categorii: note de vârf, note de mijloc și note de bază.

Notele de vârf sunt mirosurile care se simt prima dată, atunci când aplici parfumul. Se evaporă rapid, lăsând loc notelor de mijloc.

Notele de mijloc sunt mirosuri mai bogate decât notele de vârf. Rezistă mai mult pe piele, însă nu se vor simți până când notele de vârf nu se evaporă. Mirosul lor se estompează la aproximativ 20-30 de minute de la aplicarea parfumului.

Notele de bază complimentează notele de mijloc. Împreună, aceste două categorii de note constituie mirosul specific parfumului. De obicei începi să le simți mirosul la peste 30 de minute de la aplicarea parfumului.

note parfum

2. Fii atent la concentrația parfumului

Concentrația reprezintă raportul dintre uleiurile parfumate și alcoolul care se regăsește într-o sticlă de parfum. Cu cât concentrația unui parfum este mai mare (uleiurile parfumate sunt în cantitate mai mare), cu atât mirosul acestuia va persista mai mult pe pielea ta. În funcție de concentrație există patru tipuri de produse: apă de colonie, apă de toaletă, apă de parfum și parfum.

Apa de colonie are cea mai mică concentrație de uleiuri parfumate, între 2% și 4%. Denumirea este folosită în general pentru mirosurile masculine, care au o persistență de câteva ore.

Apa de toaletă are o concentrație de uleiuri parfumate mai mare decât apa de colonie, între 5% și 15%. Se evaporă destul de repede de pe piele și este caracterizată de notele de vârf. Pentru că are o concentrație mai mică decât apa de parfum și parfumul, și prețul este mai mic. Totuși, dacă vrei ca mirosul să reziste, vei fi nevoit să mai pulverizezi pe parcursul zilei.

Apa de parfum are o concentrație mai mare de uleiuri parfumate, între 15% și 20%, prin urmare și mirosul este mai bogat și mai persistent decât cel al apei de toaletă. Apa de parfum este caracterizată de notele de mijloc și poate avea o persistență de până la 8 ore.

Parfumul este produsul care are cea mai mare concentrație de uleiuri parfumate, între 20% și 30%, așa că este mai scump decât apa de parfum, apa de toaletă și apa de colonie. Rezistă o perioadă foarte îndelungată pe piele, așa că prețul ridicat se justifică, pentru că nu se va consuma atât de repede ca celelalte două, care necesită mai multe pulverizări pe parcursul zilei.

3. Alege o categorie de mirosuri

Mirosurile parfumurilor pot fi împărțite în 4 categorii principale: fresh, florale, orientale și lemnoase. Ca să îți fie mai ușor să alegi un parfum, te sfătuim ca mai întâi să alegi o categorie de mirosuri, după care să testezi parfumuri din acea categorie.

Fresh – Parfumurile cu mirosuri fresh sunt cele care conțin note citrice, ierboase sau oceanice. Aceste note sunt mai adesea întâlnite în parfumurile bărbătești decât în parfumurile de damă, cele mai sonore nume de parfumuri bărbătești cu mirosuri fresh fiind Acqua di Gio de la Giorgio Armani, Davidoff Cool Water și Versace Man.

Floral – Notele florale se întâlnesc într-o mulțime de parfumuri, în special în parfumurile de damă, cum ar fi Gucci Bloom, Flowerbomb de la Viktor & Rolf sau Red Door, de la Elizabeth Arden. Există, totuși, și parfumuri masculine care conțin note florale. În această categorie intră mirosurile dulci, cu note florale precum trandafirul, iasomia sau bujorii.

Oriental – Mirosurile orientale au note exotice și seducătoare, de ierburi, condimente sau rășini. Exemple de astfel de note includ ambra, vanilie sau anason. Obsession de la Calvin Klein, Joop de la Joop! și Roberto Cavalli Nero Assoluto se înscriu în categoria de parfumuri orientale.

Lemnos – După cum le spune și numele, parfumurile din această categorie sunt caracterizate de note lemnoase precum lemn de santal, cedru sau vetiver. Pentru a îndulci aceste note, parfumierii le alătura adesea note fresh sau florale. Oud Wood de la Tom Ford, Bvlgari Man Wood Essence și Ralph Lauren Polo sunt câteva parfumuri cu miros lemnos.

categorie mirosuri parfumuri

4. Miroase maximum trei parfumuri o dată

Dacă testezi mai mult de 3 parfumuri la aceeași vizită într-o parfumerie, îți vei copleși simțul olfactiv și nu vei putea face o distincție clară între mirosuri. Dacă ții neapărat să îți alegi un parfum după o singură vizită la mall, testează trei parfumuri, după care ia o pauză în care vizitezi alte magazine și revino în magazin puțin mai târziu.

5. Testează mirosul pentru cel puțin 8 ore

Benzile de hârtie pentru testarea parfumurilor nu îți va oferi cel mai relevant rezultat, pentru că un parfum poate mirosi ușor diferit atunci când este aplicat pe piele. Înainte de a investi într-un parfum, te sfătuim să îl testezi pe propria piele. Aplică parfumul în magazin, și vezi cum se comportă pe parcursul zilei sau cere mostre pentru câteva parfumuri și testează-le acasă. 

După cum am menționat anterior, un parfum are mai multe categorii de note și durează până notele de mijloc și notele de bază încep să își facă simțită prezența. Doar purtând parfumul timp de minimum 8 ore vei putea simți toate substraturile mirosului.

6. Gândește-te în ce sezon vrei să porți parfumul ales

Un parfum se poate simți diferit pe pielea ta în funcție de anotimp. Mirosurile mai lejere vor avea o intensitate mai mare în anotimpul cald, pentru că și temperatura corpului tău este mai ridicată. Totuși, dacă le aplici iarna, aceleași mirosuri vor avea o intensitate mult mai mica, din cauza temperaturilor scăzute. Paco Rabanne Olympea, Dolce & Gabanna Light Blue, Gucci Flora sunt câteva parfumuri ideale pentru primăvară și vară, în timp ce mirosuri mai puternice precum Scandal de la Jean Paul Gaultier, Marc Jacobs Decadence și Black Orchid de la Tom Ford sunt recomandate pentru anotimpul rece.

Îți recomandăm să ai minimum două parfumuri, pe care să le folosești pe parcursul anului, unul potrivit pentru sezonul cald, și unul potrivit pentru sezonul rece, astfel încât mirosul parfumului tău să fie întotdeauna intens. 

7. Aplică parfumul în zonele corecte

Există anumite zone ale corpului unde este indicat să aplici parfumul pentru ca intensitatea mirosului să fie cât mai mare, și anume zonele unde îți simți pulsul, cum ar fi lateralele gâtului, zonele de după urechi, încheieturile mâinilor sau interioarele coatelor. Pentru că acestea sunt cele mai calde zone ale corpului tău, notele parfumului vor fi mai intense.

De asemenea, un moment potrivit pentru a aplica parfumul este după dușul de dimineață, când pielea ta este mai caldă și umedă. Astfel mirosul va fi mai intens și parfumul va rezista mai mult timp pe piele.

Nu freca pielea unde ai aplicat parfumul pentru că acest lucru poate altera procesul prin care parfumul își dezvăluie notele și poate duce la evaporarea produsului.

Acestea au fost cele 7 sfaturi pentru alegerea unui parfum, care sperăm că îți vor fi de ajutor la următoare sesiune de shopping în căutarea mirosului perfect.

Intră pe Wolfpick și descoperă selecția noastră de parfumuri cu preț redus, gata să intre în colecția ta!

Surse imagini: unsplash.com și pexels.com

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosește acest formular pentru a ne trimite un mesaj.

Răspundem în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?