Imaginează-ți o zi de shopping în care iți găsesti toate lucrurile pe care le căutai, o zi în care nu regreți că ai cheltuit mai mult decât aveai in plan și in care ești pe deplin multumit de ceea ce ai cumpărat chiar și când ajungi acasă.
Imi dau seama cât sună de ireal ce am scris eu aici, dar există câteva sfaturi care te pot ajuta să ai o sesiune de shopping, dacă nu perfectă, poate mai bună.
1 Scrie o listă de cumpărături de acasă
Fie că este vorba de alimente, haine, cosmetice sau alte lucruri pe care iți poți da banii, o listă te va ajuta să cumperi exact ce ai nevoie sau iți doresti, fără a te intreba la sfârșitul zile: „oare pe ce mi s-au dus banii și de ce am 10 perechi de colanți fuchsia?”
Fie ca iți upgradezi garderoba sau iti reaprovizionezi frigiderul, este important să cumperi exact lucrurile de care ai nevoie pentru a evita frustrarile ulterioare. Le știi tu: „nu am cu ce să mă îmbrac/încalt”, „nu am ce să manânc”, „parfumul ăsta chiar nu imi place cum miroase pe mine”.
2 Platește cu bani lichizi
Știu, știu, cardul este comod, portofelul nu mai stă umflat, dar cateva studii recente (vreau să spun ale cercetătorilor britanici, dar mă abtin) arată că atunci când folosim cardul, tindem să cheltuim mai mult. Probabil ți s-a întâmplat să iți verifici cardul și sa descoperi că mai ai pe el mult mai puțini bani decât credeai. Atunci când folosesti bancnote ai o evidența mult mai bună a banilor, plus că atunci când platești, se declanșează in creier niste centri ai durerii, deci la propriu „te doare să dai bani”, lucru care te va ajuta sa cheltui mult mai chibzuit.
3 Cumpără mai bine
Realizez că acesta trebuie să fie cel mai vag titlu scris vreodata, dar uite la ce mă refer: în loc sa îti cumperi lucruri la prețuri foarte mici, dar cu o durată de viața extrem de scurtă( tricou de 8 lei – 1 spălare/televizor de 350 lei – maxim 1 an/ pantofi de 60 lei – 5 purtări), mai bine îți strangi banii și îi investești în lucruri de bună calitate. Deși te costă mai mult initial, imi vei multumi atunci când tricoul tău negru nu va fi, de fapt gri si nu vei fi la service pentru a 10-a oara cu televizorul.
Un principiu bun după care te poți ghida când vine vorba de prețuri este: „dacă sună prea bine să fie adevărat, atunci probabil chiar este”.
4 Alege-ți cu atenție oamenii cu care mergi la shopping
Ideea unei zile de shopping cu grupul de prieteni sună bine, nu-i așa? Nu uita, totuși că atunci când sunteti un grup, pretul pe care tu l-ai considera în mod acceptabil este dictat de grup. Așa că dacă nu-ți dorești să te trezești cu o pereche de pantofi care costă cât două revizii auto, alege-ți cu grijă prietenii de shopping.
5 Stabilește-ți un buget
Da, da, având un buget alocat shopping-ului, te asiguri că plata întreținerii nu devine o provocare, in timp ce tu înoți prin cumpărături pe care le-ai făcut doar pentru că erau la reducere.
6 Nu merge la shopping obosit, înfometat, trist, sau plictisit
Sigur, mai erau câteva stări pe care le-aș fi putut enumera, dar cred că ai prins ideea: dacă nu te simți în apele tale, nu, repet, NU te duce la shopping. Stiu ca ar putea părea terapeutic, dar crede-mă că nu vei reuși decât să aduci si regretul ulterior în ecuație. Du-te la shopping când ai o dispozitie normală si nu incerca să umpli vreo gaură emotională prin cumpărături. Din păcate, nu funcționează așa.
Sfaturi ar mai fi de adăugat, dar cum pe wolfpick încurajăm discuțiile, vom mai discuta si pe viitor despre sfaturi si trucuri care să facă experiența de shopping mai plăcută. Până atunci iți doresc shopping cât mai plăcut si mi-ar plăcea să-mi spui în secțiunea de comentarii, care sunt magazinele tale preferate. Și nu uitați, Shop. Share. Repeat.