curiozitati despre parfumuri

Pe cât sunt de seducătoare, pe atât sunt de misterioase: parfumurile ridică multe întrebări printre entuziaști și nu numai. Noi, cei de la Wolfpick, am fost atenți la toate întrebările pe care le-am primit de-a lungul timpului pe pagina noastră de facebook și ne-am pus pe scris acest articol cu 15 dintre cele mai populare curiozități despre parfumuri. 

1. Ce pot face ca mirosul parfumului meu să reziste mai mult pe piele?

Există două trucuri care te pot ajuta să păstrezi mai mult timp mirosul parfumului tău preferat pe piele:

Primul presupune aplicarea parfumului imediat ce ieși din duș, după ce te ștergi cu prosopul. Atunci pielea ta este caldă și hidratată, ceea ce face ca mirosul să fie mai intens și să reziste un timp mai îndelungat pe piele.

Cel de-al doilea truc are la bază același principiu, hidratarea. Înainte de a pulveriza parfumul pe piele, aplică o loțiune de corp pentru a hidrata pielea în profunzime. Notele parfumului sunt mult mai intense și se dispersează mai bine atunci când pielea este hidratată în mod corespunzător. 

Îți recomandăm să folosești o loțiune de corp fără miros sau una cu un miros foarte subtil, pentru a nu interfera cu mirosul parfumului.

2. În ce zone trebuie să aplic parfumul ca mirosul să fie mai intens?

Mirosul parfumului tău va fi mai intens dacă îl aplici în zonele unde îți simți pulsul. Te sfătuim să pulverizezi parfumul pe lateralele gâtului, în zonele de după urechi, pe încheieturile mâinilor sau în interioarele coatelor. 

Aceste puncte iradiază căldură, ceea ce activează notele parfumului și le sporește intensitatea.

3. Pot aplica parfumul și pe păr?

Deși majoritatea am făcut acest lucru cel puțin o dată în viață, nu este deloc indicat să aplicăm parfumul pe păr. Acesta are în compoziție alcool, care usucă părul, îl lasă aspru și mult mai ușor de rupt.

Dacă îți dorești neapărat ca părul tău să miroasă frumos, poți folosi un parfum special creat pentru păr. Acestea sunt realizate din ingrediente blânde, care nu dăunează părului, precum cele dintr-un parfum normal. Branduri sonore precum Chanel, Gucci, Dior sau Tom Ford au creat variante de parfum de păr pornind de la cele mai renumite parfumuri din portofoliul lor, cum ar fi Coco Mademoiselle, Gucci Bloom, Miss Dior și Black Orchid.

4. De ce un parfum miroase diferit pe persoane diferite?

Atunci când aplici un parfum pe piele, ingredientele sale se amestecă cu substanțele secretate de pielea ta. Rezultatul final este o combinație formată din ingredientele parfumului, mirosul tău personal, transpirația secretată glandele sudoripare și componente ale mediului înconjurător, cum ar fi praful și poluarea.

Fiecare persoană are un miros specific. Stilul de viață (sport, dietă, fumat, băut etc.) al unei persoane influențează mirosul personal, care, la rândul lui, joacă un rol foarte important în modul în care un parfum miroase pe pielea cuiva.

5. Parfumurile conțin ingrediente de origine animală?

Majoritatea parfumurilor au în componență ingrediente de origine animală. Dacă îți dorești să achiziționezi un parfum realizat 100% din ingrediente vegane, te sfătuim să citești cu atenție informațiile de pe ambalaj. 

6. Parfumurile sunt realizate cu flori naturale?

ingrediente parfumuri

Parfumurile din zilele noastre sunt fabricate prin producție în masă, ceea ce înseamnă că nu este fezabil pentru producători să folosească flori sau mosc natural. Mirosurile sintetice sunt mult mai rentabile din punct de vedere al costurilor și au o durată de viață mai lungă decât ingredientele naturale.

7. Mirosul parfumului îmi poate influența starea de spirit?

De-a lungul timpului au fost efectuate studii care confirmă faptul că mirosurile pot influența starea de spirit a unei persoane. Parfumurile pot avea un efect asociat aromaterapiei și pot schimba dispoziția celui/celei care le poartă. De exemplu, un miros care conține note de lavandă se poate dovedi relaxant, pe când un miros citric va avea efectul opus, acela de trezire a simțurilor.

De asemenea, creierul nostru asociează anumite momente și amintiri cu anumite mirosuri. Prin urmare, dacă porți un parfum care îți evocă amintiri plăcute, starea ta de spirit va fi și ea una bună. În plus, parfumul te poate face să te simți mai sexy și mai încrezător/încrezătoare, ceea ce îți va da cu siguranță un plus de încredere și îți va influența starea de spirit.

8. De ce parfumul pe care îl port își schimbă mirosul pe parcursul zilei?

Un parfum are trei categorii de note, adică “ingrediente” care alcătuiesc mirosul: note de vârf, note de mijloc și note de bază.

Notele de vârf sunt mirosuri delicate, pe care le simți prima dată când aplici parfumul. Ele se evaporă foarte repede, în aproximativ 5-15 minute de la pulverizarea parfumului.

Notele de mijloc sunt mirosuri mai bogate care apar doar după ce notele de vârf s-au evaporat. Ele sunt adesea mirosuri florale, ierboase sau aromate care rezistă de la două la patru ore.

Notele de bază vin în completarea notelor de mijloc și sunt adesea mirosuri lemnoase, ambră sau mosc. În general, aceste mirosuri se simt între patru și șase ore pe piele.

note parfumuri

9. Parfumurile expiră?

Majoritatea parfumurilor nu au o dată de expirare înscrisă pe ambalaj, dar asta nu înseamnă că nu au un termen de valabilitate. Prin deschidere și pulverizare, parfumul intră în contact cu aerul, iar compoziția sa se schimbă în timp. De aceea, este recomandat să termini o sticluță de parfum în 3, maximum 5 ani. 

Cu cât un parfum este mai vechi, cu atât va mirosi mai diferit decât în momentul deschiderii. Dacă concentrația unui parfum este mai mică (alcoolul este într-o cantitate mai ridicată decât uleiurile parfumate din compoziție), acesta va mirosi doar a alcool după câțiva ani.

10. Cum să îmi depozitez parfumurile?

Parfumurile trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și întunecat, deoarece căldura umiditatea și lumina pot altera ingredientele din compoziția lor. Majoritatea persoanelor tind să țină parfumurile în spații inadecvate precum baia sau mașina, însă cel mai bun loc pentru a le depozita este un dulap, sau chiar frigiderul, în zilele caniculare de vară.

11. Cate parfumuri pot testa în același timp?

Dacă testezi foarte multe parfumuri de-o dată, simțul tău olfactiv va fi copleșit și nu vei mai putea face diferența între mirosuri. De aceea experții recomandă să testezi maximum 3 parfumuri în timpul unei vizite la parfumerie.

Înainte de a pleca în căutarea parfumului perfect pentru tine, îți recomandăm să citești articolul nostru despre cum să alegi parfumul potrivit.

12. Mirosul rezistă mai mult dacă masez parfumul în piele după ce îl pulverizez?

Acesta este unul dintre cele mai comune mituri despre parfumuri și de aceea multe persoane își freacă încheieturile mâinilor una de cealaltă după ce pulverizează parfumul pe piele.

Acest obicei nu numai că nu prelungește persistența mirosului, ci dimpotrivă, îl poate face să reziste mai puțin decât în mod normal. În plus, gestul estompează notele de vârf ale parfumului și amestecă parfumul cu substanțele secretate de pielea ta, ceea ce îi poate modifica mirosul. Te sfătuim să aplici parfumul pe piele, după care să îl lași să se usuce, fără să atingi zonele unde ai pulverizat.

13. Mirositul boabelor de cafea ajută atunci când testezi mai multe parfumuri?

Deși multe parfumerii le pun la dispoziție clienților recipiente cu boabe de cafea și îi încurajează să le folosească atunci când miros mai multe parfumuri, acestea sunt departe de a îi oferi simțului olfactiv o pauză.

Dimpotrivă, boabele de cafea au un miros puternic, care îți bulversează și mai mult simțul olfactiv. Ca să iei o pauză după care să îți poți continua călătoria pe tărâmul parfumurilor, trebuie să simți un miros mai slab, dar familiar, cu care creierul tău este obișnuit, cum ar fi mirosul pielii tale sau al hainelor tale.

14. De ce nu îmi mai simt parfumul semnătură pe piele la ceva timp după ce îl pulverizez?

Nasul și creierul tău se adaptează foarte repede la mirosuri, mai ales la cele pe care le simt în mod frecvent. Din acest motiv nu simți, de exemplu, mirosul respirației sau al pielii tale.

15. Pot purta parfum la plajă?

parfum la plaja

Nu este indicat să porți parfum atunci când te expui la soare un timp îndelungat. În cel mai fericit caz, parfumul se va evapora în doar câteva minute. Există, totuși riscul foarte mare ca alcoolul din compoziția parfumului să cauzeze pete pe piele sau iritații. Dacă vrei neapărat să porți parfum la plajă, optează pentru unul care nu conține alcool.

Sperăm că ai învățat măcar câteva lucruri noi despre parfumuri și, dacă ți-am deschis apetitul, te invităm să citești și celelalte articole de pe blogul nostru și să vizionezi videoclipurile noastre de pe youtube pentru a deveni un adevărat conaisseur al parfumurilor!

Intră pe Wolfpick și descoperă o mulțime de reduceri la parfumuri, pentru toate buzunarele!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosește acest formular pentru a ne trimite un mesaj.

Răspundem în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Conectați-vă cu datele de autentificare

Ați uitat datele dvs.?