Oricine în ziua de azi a auzit de tablete, sau cel puţin asta îmi place să îmi închipui. De la “bolizii” Apple de tip iPad până la “multitasker-ele” Android, toate au ajuns în mâinile noastre, respectiv la mila degetelor noastre.
Voi spune de la început un lucru care va fi privit cu multe semne de întrebare…nu există tableta perfectă.
Fiecare are ceva în gând când cumpără o tabletă, fie o cumpăra pentru jocuri, fie pentru aplicaţii grafice sau editare audio/video, fie pentru citit, fie ca GPS pentru maşină/bicicletă/oricare alt vehicul. Important este în acel moment, scopul pentru care cumperi tableta. Dacă este să dai 3000 ron pe un iPad când tu vrei doar să citeşti o carte sau să te joci, mi se pare o investiţie nu tocmai bună.
Aşa că, am alcătuit o liste de caracteristici esenţiale ale tabletelor care să vă ajute să alegeţi tableta potrivită nevoilor dumneavoastră.
- Viteza tabletei
Viteza tabletei reprezintă viteza de răspuns, de căutare şi accesare a diverselor aplicaţii sau de rulare a aplicaţiilor. Viteza tine în general de procesor (CPU), memoria RAM şi placa video (GPU). Nu este greu în ziua de azi să găseşti o tabletă care să aibă un echilibru procesor-RAM-video, în general cam toate tind să ofere un procesor bunicel şi o memorie RAM măricică, o placă video puternică este opţionala şi va face atfel tableta să fie cu mult mai scumpă decât una obişnuită. Dacă ştii că ai nevoie de tabletă să fie rapidă pentru aplicaţii gen jocuri, atunci e clar, un Lenovo sau chiar iPad nu reprezintă sfârşitul căutării.
În schimb, pentru gaming sau viteză de procesare aș recomanda orice tabletă cu procesor Tegra, de la Nvidia. Un model foarte bun este acesta.
În plus, este și la reducere, ar fi bine să nu lași oferta aceasta specială sa treaca neobservată.
- Memoria tabletei
O tabletă cel puţin decentă are de la 8 gb de memorie internă în sus, plus un slot pentru card SD. Memoria este importantă şi dacă dorești de exemplu o tabletă pentru a putea fi folosită ca GPS, atunci pentru instalarea unui program care să conţină toate hărţile utile ar ocupa ceva spaţiu, plus spaţiu suplimentar pentru actualizări, care cu siguranţă apar pe viitor. Prin urmare, dacă spaţiul contează, nu voi spune să cumperi o tabletă ieftină…deoarece este destul de greu să instalezi aplicaţiile necesare pe o memorie internă mică, în schimb alege orice tabletă cu un minim de 8 gb, una cu spaţiu de 16 gb ar fi suficientă pentru multe aplicaţii, iar rolul de stocare va cădea pe umerii cardului SD.
O tabletă foarte bună la acest capitol o consider pe aceasta, cu 64 gb memorie interna si la un preț de 1355 lei.
Ce să mai spunem că este și un brand cunoscut și nu doar un no-name din China.
- Funcţii şi gadget-uri
Fie că are GPS, accelerometru, senzor gyro sau barometru, aceste detalii micuţe contează, dar doar dacă acestea te ajuta în scopul tău iniţial. O tabletă cu 10 funcţii opţionale este binevenită, însă aceste funcţii sunt reale ? Sau doar laude ale producătorului înscrise pe cutie ? Îți foloseşte o tabletă cu senzor gyro sau barometru dacă ştii că nu ești neapărat iubitor de natură sau de aplicaţii VR ? Sau poate te gândești să achiziţionezi o tabletă pentru cel mic şi trebuie să fie orientată mai mult spre nevoile sale…mici de altfel. Uneori gadget-urile sau funcţiile unei tablete nu sunt acolo decât să umfle preţul un pic şi mai bine te gândești de două ori după ce vezi lista enormă de caracteristici.
Am găsit și aici o tabletă demnă de a fi punctată, și anume o altă tabletă Asus, un Z301M
Asus reușesc să umple piața tabletelor cu modele diferite, fiecare model fiind unic în felul său.
- Bateria şi timpul de lucru
Nimic nu e infinit, şi bateria unei tablete poate reprezenta un adevărat impas. Toate aplicaţiile rămase deschise, luminozitatea ecranului, share-ul sau sincronizarea datelor cu un cont Google sau Facebook te pot costa viaţa bateriei. De aceea, este o caracteristică ce trebuie privită cu mare importanţă. O tabletă normală are capacitatea de 4000-5000 mAh, îndeajuns cât să îţi faci treburile zilnice, însă dacă ştii că este o necesitate în viaţa de zi cu zi, că este folosită la serviciu sau o folosești în editare foto/video, este important ca bateria să fie de minim 6000 mAh pentru a creşte anduranţa ei.
La acest capitol, am ales ceva foarte ușor de găsit și mă refer la modelul Tab 2 de la Lenovo, model găsit aici.
Cu o baterie de 7000 mAh, are o autonomie de aproape 10 ore. Foarte bună, la un preț de 689 lei, aflată la reducere!
Prin aceste puncte, am încercat să explic de ce alegerea tabletei nu trebuie să fie una superficială, ci constituie primul lucru la care ar trebui să te gândești.
Sper să te ajute aceste tips-uri legate de tablete, şi până data viitoare nu uitaţi, Shop. Share. Repeat.
Sursa imagine reprezentativă : http://sm.pcmag.com/t/pcmag_uk/guide/t/the-best-a/the-best-android-tablets-of-2018_3jd2.640.jpg
https://p1.akcdn.net/gallery/372549819/full/717217.asus-zenpad-10-z301ml-1h003a.jpg