O mașină îți poate face viața mai frumoasă sau deopotrivă, un calvar. Urmează aceste sfaturi pentru o alegere inteligentă
1 Asigură-te că îți permiți mașina
Poate pare funny acest sfat la prima vedere, dar costul unei mașini nu este reprezentat doar de prețul de achiziție. Reviziile, piesele de schimb, prețul service-ului în general, asigurarările CASCO și RCA, consumul, consumabilele, până și prețul la revânzare, toate aceste aspecte trebuie supuse analizei tale înainte să cumperi.
2 Compară prețurile
Această idee este valabilă și pentru mașinile noi. Mergi la mai mulți dealeri și negociază, solicită reduceri, compară, iar în final, cumpără.
3 Mai bine încearcă să îți vinzi tu mașina decât să o dai la buyback
Buyback-ul te scutește de bătaia de cap de a îți vinde mașina singur, dar un dealer auto îți va subevalua mașina. Rațiunea este foarte simplă, acesta va remedia micile defecte vizibile ale autoturismului tău și va revinde la un preț mai mare. Este și normal să urmărească profitul, în calitate de agent economic. Chiar dacă nu e tocmai plăcut să o vinzi tu, îți recomandăm clasicele autovit.ro și olx.ro. În cele din urmă, vei avea mai mulți bani în buzunar.
4 Verifică la sânge un second hand. Verifică istoricul și testează mașina
Piața auto second hand s-a schimbat foarte mult față de acum 10-20 de ani. Cel mai sincer sfat este să nu cumperi o mașină adusă de afară. Dacă vrei o mașină din Germania, Belgia sau de mai știu eu unde, studiază tu oferta și mergi personal să cumperi. Altfel, cel mai bine cumperi o mașină care a avut ca primă înmatriculare România, dar nu înainte de a o testa la reprezentanță. Toată afacerea asta de poate costa în jur de 100 de euro. Dar știi ce, nu ai să testezi 10 mașini… Una, maxim două, mașini care iți plac și asupra cărora ești hotărât. Testul are îți spune doar dacă merită achiziția sau nu.
5 Dacă vânzătorul mașinii nu îți raspunde la întrebări, mai caută
Tot pentru automobilele second hand, trebuie spus că orice bâlbâială a vânzătorului ascunde acel mai probabil niște adevăruri pe care nu vrei să le descoperi pe banii și nervii tăi. Sunt pline site-urile de anunțuri, mergi mai departe.
6 Caută mereu oferte
În primul rând, dacă vorbim de automobile noi, nu uita de tichetul rabla, mai poti aștepta un pic pentru o reducere suplimentară de 1.000 euro, nu? Dacă te încântă ideea de electrică, statul pune la bătaie pentru tine un tichet de 10.000 euro. Așa că da, graba strică treaba.
În rest, poate e bine să nu te cramponezi pe mașină anume, încearcă să ai măcar 2-3 modele în vedere, iar în final, să alegi cea mai bună variantă în raport calitate-preț.
7 Interesează-te cât durează sa iți ajungă mașina
În cazul în care nu ești dispus să aștepți prea mult, acest factor poate fi determinant. În funcție de producător, de stocul acestuia și de opțiunile pe care le soliciți, mașina ta cea nouă poate să intre în posesia ta în câteva zile sau în câteva luni.
8 Compară leasing-urile și împrumuturile pentru cea mai buna variantă pentru tine
Nu te grăbi, chiar dacă știu că ești nerăbdător să ai o mașină nouă. O mașină o cuperi odată la câțiva ani, așa că „take your time”. Încearcă să ieși în avantaj, analizează toate opțiunile pe care le ai, inclusiv pe cele financiare, asta dacă nu cumperi cu „banu’ jos”.
9 Urmareste review-uri online înainte să cumperi
Un review reprezintă un bun prilej de a te familiariza cu o mașină și de a-i cunoaște caracteristicile tehnice. De cele mai multe ori, suntem atrași de o mașină în funcție de design și de imaginea de marcă, dar urmărim și niște atribute decisive în decizia de cumărare, iar pe acestea le descoperim foarte ușor întru-un review complet. Personal, îmi place mult canalul YouTube Carwow. Recomand cu încredere, sigur Mat Watson a testat deja mașina pe care o cauți tu.
Bonus: testează mașina
Cu o mașină trebuie să faci chimie, trebuie să ți se potrivească. Tu alegi mașina în aceeași măsură în care și mașina te alege pe tine. Simbioza trebuie să fie perfectă, trebuie să fiți făcuți unul pentru celălalt. Poate sună un pic romanțată povestea, dar nu ai decât să tratezi pragmatic problema, indiferent de perspectivă, răspunsul este același: mergi la un test drive.
Dramatic? Nu! Este poate cel mai imporant sfat. Mergi la un test drive.