Am pentru tine 5 Avantaje clare:
1. Comoditate
Dacă știi exact ce vrei și de unde să cumperi, ești la un click distanță de produsul dorit.
Economisești astfel timpul de deplasare, parcare la mall și eventualele cozi.
2 Oferta mai variată online față de ce găsim în magazine
3 Când cumperi online, iei exact ce ai nevoie.
Riscul este mai scăzut să cumperi și alte produse, ca atunci când mergi la mall de exemplu.
4 Online sunt mai multe magazine decât offline
Asta înseamnă că poți găsi ceea ce cauți la un preț care să includă mai puțin angajați și 0 chirii, deci cu reduceri. Nu uita de comparatoarele de prețuri.
5 Nu depinzi de programul unui magazin
Poți lansa o comandă la orice oră din zi și știi imediat când îți ajunge produsul acasă sau la birou.
Și pentru că nimic nu e doar lapte și miere pe lumea asta, 5 dezavantaje:
1. Deși sistemele de securitate sunt din ce în mai complexe și eficiente, există și riscuri asociate cumpărăturilor online
Cea mai frecventă fiind furtul informațiilor personale (numărul de card, adresa, etc).
Pentru a evita acest lucru, nu introduce aceste date dacă ai ajuns pe site-ul respectiv urmând un link primit prin e-mail, de exemplu. De multe ori, acest gen de e-mail-uri sunt tentative de phishing (site-uri care seamănă extrem de bine cu cele originale, dar informațiile ajung direct pe mâna frăudătorilor).
De asemenea, ține minte că nici un magazin online nu va cere niciodată codul PÎN al cardului, prin urmare, dacă ajungi pe un site care cere așa ceva, închide pagina imediat. Site-urile reale au, de obicei, logo-ul SSL (un standard de securitate pentru legătura dintre browser și server) sau Verified by Visa.
Pentru a evita astfel de probleme, este bine să ai un program anti-virus, cu opțiunea anti-phishing integrată, sau un program separat pentru anti-phishing.
Prin urmare, cumpără de pe site-uri consacrate, iar dacă ai găsit o ofertă pe un site mai puțin cunoscut, interesează-te despre el, do your research.
2. Nu poți încerca sau probă
Nu poți fi sigur de calitatea produselor pe care le cumperi. Chiar dacă arătă bine în poză, prețul poate fi un indicator al calității
3. Costurile de livrare adăugate măresc prețul produsului
4. Sunt și situații neplăcute când produsul tău ajunge cu defecte
Din momentul acela, tot ce ai economisit ca timp și energie prin shopping online, pierzi dublu prin procedura de retur.
5. Adesea, din plictiseala tinzi să faci cumpărături
Da, este comod și da, îți ușurează viața, însă navigând pe telefon, vei da peste tot felul de reduceri și promoții care te vor convinge să cumperi tot felul de obiecte de care, sunt mari șansele să n-ai nevoie. Să nu uităm, apoi și de notificările PUSH ale telefonului, care îți pot aminti din 10 în 10 minute de reduceri la un produs pe care îl urmărești, sau sugestii asociate unei achiziții anterioare.
6. Întârzieri sau comenzi greșite
Deși la noi în țară este din ce în ce mai bine pus la punct serviciul de livrare, există mereu posibilitatea să te trezești cu o întârziere, ori o nesincronizare cu cel care livrează, sau, în cel mai rău caz, curierul îți aduce produsul greșit. Să vezi atunci bătăi de cap.
Sper ca acest episod despre shopping online să îți fie util. Iar dacă îți dorești să discutăm despre un subiect anume, nu ezită să ne lași un comentariu.
Între timp, nu uita: Shop.Share.Repeat